Sådan forlænger du levetiden på dine dæk

Car tires

Er du en af de heldige danskere, der har en bil? Så læs videre og bliv meget klogere på, hvordan du forlænger levetiden på dine dæk på bilen.
Dækkene er en af bilens absolut vigtigste elementer, som skal sikre, at du kan køre trygt og sikkert på vejene – både i de varme sommermåneder, men også om vinteren. Det kan være en dyr udgift at skulle udskifte dækkene på bilen til en ny model, og derfor gør du naturligvis klogt i at passe så godt på dine dæk som overhovedet muligt! Også når de er i sommer- eller vinterhi i garagen. Læs videre, hvor vi guider dig til, hvordan du passer bedst på dine dæk.

Byt rundt på dækkene på bilen

Det lyder måske en smule underligt, men den er god nok! Hvis du fra tid til anden bytter rundt på dækkene på bilen, kan du nemlig sørge for, at de har flere gode år på vejene endnu. Ofte vil bagdækkene nemlig blive slidt først, og hvis du bytter om på dækkene for og bag på bilen, kan du sørge for, at dækkene bliver slidt lige meget. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er tilladt på alle biler og alle dækvarianter, så husk at undersøg dette, inden du begynder at afmontere dækkene. Så ender du heller ikke med at få en dyr bøde af lovens lange arm, fordi dækkene ikke er placeret korrekt.

Rengør dækkene

Det er altid en god idé at tjekke, om der sidder skidt og snavs i dækkene, så en mindre sten ikke kan ende med at punktere dækket, fordi det har gnavet sig godt og grundigt fast deri. Særligt når du skifter dæk på bilen grundet sæsonskifte, bør du altid rengøre dækkene grundigt, inden du opbevarer dem i flere måneder. Rengør både slidbanerne i dækket, men også fælgene – så er de også klar til montering, når de skal findes frem fra skuret efter flere måneders hvile.

Opbevar dækkene korrekt

Når du afmonterer dine dæk og gemmer dem væk i skuret, i garagen eller på loftet, er det utroligt vigtigt, at du opbevarer dækkene korrekt. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan de bliver opbevaret. Først og fremmest skal du sørge for, at de står op og ikke ligger ned. Og det absolut værste, du kan gøre, er at stable dem oven på hinanden. Så risikerer du nemlig, at de bliver skæve grundet tryk. Hvis ikke du i hjemmet har plads til at opbevare dem korrekt tilbyder op til flere autoværkstedkæder at opbevare dem på et dækhotel for et mindre beløb.

Du skal også sørge for, at dækkene ikke står et sted, hvor de bliver udsat for direkte sollys, da varmen fra dette kan mørne dækkene – og når først dette er sket, kan du ikke køre på dækkene igen. Opbevar derfor dækkene et køligt og ikke-fugtigt sted, hvilket betyder, at loftet næsten aldrig er en god idé at vælge som opbevaringssted, da temperaturen her ofte er meget høj i sommermånederne.

Kør bilen på værksted

En tur på autoværksted med bilen er også en utrolig god idé. Så kan du nemlig blandt andet få tjekket, om bilens afbalancering er velfungerende, da denne har stor indflydelse på dækkenes slid. Alt i alt er det altid en god ide at køre bilen på værksted, da en automekaniker altid kan finde fejl og mangler, som du ikke selv er i stand til at finde.

Skriv et svar